Jules-Matthias BARRAS

Exposant

De schilderijen van Jules-Matthias Barras herken je aan hun levendige kleuren. Voor de jonge kunstenaar zijn die kleuren een manier om z’n kijk op het leven uit te drukken. “De zonnige kant van het leven, die wil ik op doek vastleggen”. Al als kleine jongen was Jules-Matthias Barras verzot op tekenen. Hij was dan ook graag in het gezelschap van potlood en papier. Die passie voor tekenen evolueerde met de jaren naar een liefde voor schilderen. De voorbije jaren ontwikkelde hij z’n eigen stijl. Een stijl waarin geometrische figuren en heldere kleuren niet meer weg te denken zijn.

Mooi, het leven is mooi

Jules-Matthias steekt niet onder stoelen of banken dat hij een grote bewonderaar van schilders zoals Kadinksy en Miro is. Het kubisme dat hun werken typeert, inspireert hem. “Ik hou van de structuur die je in hun werken terugvindt. Ook het feit dat zij in hun tijd grenzen binnen de schilderkunst wisten te verleggen, boeit me. Als kunstenaar wil je niet herhalen wat anderen je al voordeden. Je wil iets nieuws creëren.” In de werken die voor de expo geselecteerd werden, voel je duidelijk de geest van het kubisme. Ook de levendige kleuren vallen op. Het zijn kleuren die de sfeer van tropische eilanden met azuurblauwe zeeën en felgekleurde gevels oproepen. Voor Jules-Matthias zijn het vooral kleuren waarmee hij z’n optimisme vorm geeft. “Met die vrolijke kleuren wil ik mijn positieve kijk op het leven uitdrukken. Het leven is mooi en dat mag getoond worden. Ik hoop dan ook dat m’n werken positieve vibes uitstralen. Zodat ze bij de kijker een positief gevoel oproepen.”

Geen kunst zonder vakmanschap

Voor Jules-Matthias gaan kunst en vakmanschap zonder meer samen. “Kunst is voor mij nog altijd iets dat je met je handen maakt. Vandaag bestaan er allerlei apps waarmee je kunst kan imiteren. Maar dat is niets voor mij. Ik wil dat je het handwerk en het métier van de kunstenaar in het werk kan voelen.” Hoe gaat de jonge kunstenaar zelf te werk? “Het begin met een idee. Die ideeën ontstaan meestal terwijl ik aan het lopen ben. Eenmaal ik een idee heb, wil ik zo snel mogelijk aan de slag. De volgende stap zijn de contouren. Daarna volgt het inkleuren. Als ik aan een werk begonnen ben, wil ik doorwerken. Pas wanneer het werk effectief voltooid is, kan ik tot rust komen.”


Of
Jules-Matthias al een idee heeft over wat hij in de toekomst wil schilderen? “Tijdens m’n recente loopsessies zie ik steeds vaker beelden van twee- en drieluiken opduiken. Het lijkt me een formaat waarmee ik de impact van m’n schilderijen nog kan versterken. Beelden die ook in m’n gedachten komen bovendrijven, zijn die van de zee. Niet toevallig. De kust is een omgeving waar ik graag vertoef en veel positieve energie voel. Dat positieve dat de natuur ons biedt, wil ik ook in m’n toekomstige werken overbrengen.”